محدودیت‌های تجاری بر موافقت‌نامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی: مطالعه موردی اقدامات تجاری چین در مقابله با شیوع کووید-19

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

شیوع کووید-19، منجر به کمبود مواد و تجهیزات اساسی پزشکی شد و موانعی مهم بر سر زنجیره جهانی تأمین کالا ایجاد کرد. برخی از کشورها در پاسخ به چالش داخلی ایجاد شده ناشی از بحران کرونا، ازجمله تهدید سلامت شهروندان خویش، محدودیت‌های تجاری بر واردات و صادرات کالا اعمال کرده‌اند. در چنین شرایطی، از ژوئن 2020، چین به‌منظور پیشگیری از شیوع هرچه بیشتر ویروس کرونا از انجام امور و اقدامات تجاری خودداری نمود. آزمایش گسترده کانتینرها و محتوای مواد غذایی وارداتی و محصولات کشاورزی تا ممنوعیت کامل واردات برخی محصولات غذایی خاص ازجمله محصولات مرغ از کارخانه مواد غذایی تایسون در زمره این محدودیت‌های تجاری بود. این اقدامات با انتقاد شدید سایر اعضای سازمان جهانی تجارت روبرو شد و قانونی بودن این تدابیر را تحت موافقت‌نامه اعمال اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی مورد نقد قرار دادند. هدف این مقاله، بررسی مشروعیت محدودیت‌های تجاری اعمال شده از سوی چین در مبارزه با شیوع کووید-19 در چارچوب موافقت‌نامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی است. کشورهای عضو این موافقت‌نامه می‌توانند از طریق اعمال اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی مشروع، مانع از ورود کالاهای مضر و تهدیدکننده سلامت و حیات شهروندانشان به داخل قلمروشان شوند. از آنجایی که هدف سازمان تجارت جهانی آزادسازی تجارت است، اعمال هرگونه محدودیت تجاری با شرایط و ضوابطی همراه است که نادیده گرفتن آن‌ها موجب مسؤولیت بین‌المللی دولت عضو خواهد شد.

کلیدواژه‌ها